Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивГазпром получи нов удар на европейския газов

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивГазпром получи нов удар на европейския газов
Коментари Харесай

Полша удари Газпром: Съдът на ЕС ограничи доставките по „Северен поток-1“

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Булфото, списък

Газпром получи нов удар на европейския газов пазар, оставяйки съветската компания без една трета от потенциала на основен водопровод за Европейски Съюз.
Европейският съд отхвърли жалбата на Германия и удостовери позицията на Полша с искане за 50% ограничаване на потенциала на газопровода OPAL, свързващ Северен поток 1 с газопреносната система на Централна и Западна Европа, написа finanz.ru.

„ Въз основа на правилото на енергийна взаимност, съдът смята решението на Европейския съд от септември 2019 година по желае на Полша за основателно, съгласно което е решено да се ограничи потенциалът на OPAL с 50% “, решението на съда, оповестено в четвъртък, сподели.
Съгласно условията на третия енергиен пакет на Европейски Съюз, оборудванията за енергийна инфраструктура следва да бъдат самостоятелни от фирмите, които създават електричество или енергийни запаси. С други думи, една компания не може да бъде снабдител на газ и притежател на тръби.

По отношение на газопровода OPAL това означаваше възбрана за Газпром да употребява повече от 50% от потенциала си. Те бяха задължени да отворят достъп до газопровода за различни снабдители, което е физически невероятно, защото газът се доставя към него единствено от „ Северен поток-1 “.
Капацитетът на OPAL е 36 милиарда кубически метра годишно, до момента в който потенциалът на Северен поток 1 е 55 милиарда кубически метра. Така без основен клон Газпром губи 33% от доставките от първия клон на потока.

След години на изследване на този проблем, Европейската комисия разшири достъпа на Газпром до тръбопровода OPAL през 2016 година Руската компания получи изключителни пълномощия да резервира 50% от потенциала на тръбата и да получи посредством търгове с трети страни всички останали 50% от директния потенциал.
През 2019 година обаче Полша стачкува против това решение. Европейският съд поддържа полското дело и още веднъж не разрешава на Газпром да употребява над 50% от OPAL.
През октомври 2019 година Германия подаде тъжба против това решение, до момента в който завърши разглеждането, на което решението на Европейската комисия за потреблението на OPAL със 100% остава в действие.

На 18 март тази година Европейският съд разгласява позицията на своя общоприет юрист Кампос Санчес-Бордън, в която по-специално се твърди, че правилото на европейската взаимност има не алегорично, а правно значение и самичък по себе си може да бъде основата за изговаряне в противоречиви случаи. На това съображение Санчес-Бордона съобщи по едно и също време, че немската тъжба би трябвало да бъде отхвърлена.
Нека ви напомним, че сходен проблем породи с Газпром и Северен поток 2, които също не могат да се употребяват на 100%.
Тръбният оператор Nord Stream 2 AG изиска от немския регулатор на пазара на газ изключение от правилото, само че получи отвод. През юни компанията подаде тъжба до Върховния съд на Дюселдорф. 

    

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР